CV

Begin jaren zeventig zijn de kinderen van Riet nog jong. Op foto’s uit  die tijd zijn de eerste wandkleden van Riet te zien. Ze tonen dierfiguren, gemaakt van kleurige lapjes stof.  In 1973 maakt Riet tijdens een cursus in haar woonplaats Vleuten haar eerste echte textielkunstwerk. De voorstelling en de toegepaste technieken zijn nog erg eenvoudig ten opzichte van latere werken, maar qua stijl heeft ze duidelijk een nieuwe weg ingeslagen.

In 1978 bestaat Douwe Egberts 225 jaar. Het koffiebedrijf, al vele jaren de werkgever van Riet’s echtgenoot Ton, roept in het mei-nummer van het bedrijfsblad Melange ‘medewerkers en hun huisgenoten’ op om iets creatiefs te maken met het jubileumjaar als thema. Riet maakt een wandkleed van het logo dat op de koffiepakken staat en verandert heel slim het woord ‘Rood Merk’ in de tekst ‘225 jaar’. Van de 30 inzendingen wint ze prompt de eerste prijs.

Een wandkleed van een polderlandschap uit 1980 betekent in meerdere opzichten een doorbraak voor Riet. Vooral het idee om gebruik te maken van hoedenvoile vormt bij dit kunstwerk een belangrijke ontdekking. Met de voile, een fijnmazige stof, kan Riet de vele lapjes stof gemakkelijk op hun plaats houden. Het resultaat resulteert in een enorme sprong voorwaarts. Dat vindt ook de jury van het landelijk bekende damesblad Margriet. Riet wordt beloond met de eerste prijs, een reis naar Spanje. In het nummer van Margriet waarin de prijzen bekend worden gemaakt, staat het winnende kleed van Riet over twee volle pagina’s afgebeeld.

Met al twee hoofdprijzen op zak is het in 1981 opnieuw raak. Met haar Karakietennest wint Riet de eerste prijs tijdens een tentoonstelling van haar kleed op de beurs Kreatief in de Utrechtse Jaarbeurs. De prijs word toegekend door het publiek dat jureert door het nummer van het favoriete stuk op een formulier in te vullen. De elementen voor veel latere werken zijn in dit vroege werk al aanwezig: een weids uitzicht met gedetailleerde bloemen en planten op de voorgrond.

In 1982 wint Riet met het werk “Hamtoren” de publieksprijs bij een wedstrijd die uitgeschreven is door het handwerkblad Ariadne. Het motto voor de wedstrijd was “Maak je eigen droomland”. Voor deze wedstrijd kwamen inzendingen binnen uit uit Duitsland, België en Frankrijk, Zwitserland en Overzeese-gebieden. Een leuke bijkomstigheid is dat Riet de prijs uitgereikt krijgt uit handen van de landelijk bekende televisiepresentator Hans van Wilgenburg, die tevens juylid is. In zijn toesprak zegt hij “dat de techniek en lichtval in het geheel zo ongelooflijk zijn dat deze inzending wel in de prijzen moest vallen”. Een “heel geraffineerd werkstuk“, staat er in het juryrapport.

Vanaf dat moment staan de opdrachtgevers in de rij en werkt Riet zodra zij kan in haar atelier in Vleuten.

Eén reactie op “CV

  1. Dag Riet, ik was vandaag op het kantoor in Vleuten waar Andries inmiddels het bewind voert.Het
    hele interieur heeft een enorme modernisering ondergaan. Helemaal weer aangepast aan de hedendaagse ideeen. Het is uitgevoerd door Ilse Panis, die ook jij nog kent want zij zat in de klas van Annick. Het is werkelijk schitterend geworden. Een van de restricties die Ilse kreeg was het behoud van de vouwdeur naar de grote vergaderzaal. Aan de kant van de hall het “wapperend gordijn” met de handtekening van Andre.
    Als je wilt kun je eens inlopen daar, aan de recepties zit Nel Oostrum (die vroeger bij Sprong werkte)
    Nel heeft voor mij jou website gevonden. En ik wilde je laten weten dat ook de volgende generaties met alle nieuwe visies ook waardering heeft voor jou Kunstwerk!

    Wij hebben dan ook nog een schilderij van jou van de wandelweg die Andre vaak liep: Thematerweg.
    Wij zijn inmiddels verhuisd naar hartje Antwerpen en het Vleutense landschap is meegegaan!

    Hopen dat alles goed gaat en je nog zo jong en energiek bent als op de foto van de website.
    Met hartelijke groet, Marijke en Andre Verder

Plaats een reactie